top of page

ZO WERKT HET

Stap 1: het idee en ontwerp

Een product begint met een idee. Het idee werk je uit in verschillende schetsen, zo ontstaat er een ontwerp. Dit kan zowel op papier als digitaal. Wij kunnen je helpen met het uitwerken van je idee, of je kunt het hele proces bij ons neerleggen.

Advies bij het maken en het uitwerken van een ontwerp is al mogelijk vanaf 85,- per uur.*

Stap 2: de digitalisatie

De ontwerptekening moet geschikt gemaakt worden voor een CNC-gestuurde machine. Dit betekent dat het ontwerp in een computerprogramma getekend moet worden. Als de tekening klaar is, moet tekeningen tot vervelens toe gecontroleerd worden aangezien elke fout terug te zien is in het uiteindelijke resultaat.

Vervolgens moet de tekening opgeslagen worden in een vectorbestand, het liefst een DXF-bestand.

 

De portaalfrees vraagt om meer ingewikkelde tekeningen dan de laser. Als er verschillende bewerkingen nodig zijn, moet de tekening bijvoorbeeld uit verschillende lagen bestaan. Ook moet voor specifieke bewerkingen de lijnen van de tekeningen volledig gesloten zijn, anders kan er bijvoorbeeld geen omtrek bepaald worden

Voor ondersteuning op het gebied van digitalisering vragen wij een tarief van 65,-- per uur.*

Stap 3: de engineering

In deze stap wordt de tekening omgezet in verschillende opdrachten voor de machine.

Om van een digitale tekening naar de digitale machine-instructie te komen, wordt de tekening ingeladen in een CAM-programma. Dit staat voor Computer Aided Manufacturing, wat inhoudt dat hiermee de machine-code wordt geschreven, specifiek voor één van onze freesmachines.

 

Met elke laag in de tekeningen kan een verschillende opdracht gegeven worden. Ook is de volgorde van bewerkingen van belang.  Voor de laser wordt bepaald met hoeveel energie en met welke snelheid de laser over het materiaal gaat.

Voor de freesmachine wordt bepaald welke frees, de toolset, gebruikt wordt. Ook bepalen we hoe diep de frees per run gaat, de frees op de lijn freest (on-set) of juist naast de lijn freest (binnen of buiten de omtrek). Ook kan dan aangegeven worden of er een holte (pocket) gemaakt moet worden.

 

Als de tekeningen zijn omgezet in opdrachten voor de machine wordt er nog een laatste controle uitgevoerd. Worden de toolpaths gecheckt en in de juiste volgorde gezet.

Voor ondersteuning op het gebied van engineering vragen wij een tarief van                             65,-- per uur.*

Stap 4: de productie

Het programma wordt in de computer van de machine geladen en er volgt nog een laatste check. Vervolgens doet de machine het werk. Afhankelijk van de bewerking moeten frezen verwisseld worden en moet het materiaal worden omgedraaid.

Het gebruik van zowel de lasermachine als de portaalfrees kost 65,- per uur.*

Stap 5: de nabewerking (post-productie)

Wellicht zijn er na dat de machines hun werk hebben gedaan nog enkele afwerkingen nodig, zoals de kanten schuren en het schoonmaken van het laserwerk.

 

Ook hiervoor vragen wij een tarief van 65,-- per uur.*  Daarnaast worden de materialen en verbruiksmaterialen zoals schuurpapier, olie en frezen in rekening gebracht. 

* Alle prijzen zijn exclusief 21% btw.  

bottom of page