ZO WERKT HET

Stap 1: het idee en ontwerp

Een product begint met een idee. Het idee werk je uit in verschillende schetsen, zo ontstaat er een ontwerp. Dit kan zowel op papier als digitaal. Wij kunnen je helpen met het uitwerken van je idee.

Voor advies bij het maken  en uitwerken van een ontwerp vragen wij 95,-- per uur.* Je kunt het hele ontwerpproces voor hetzelfde tarief bij ons neerleggen.

Stap 2: de digitalisatie

De ontwerptekening moet geschikt gemaakt worden voor een CNC-gestuurde machine. Dit betekent dat het ontwerp in een computerprogramma getekend moet worden. Als de tekening klaar is, moet tekeningen tot vervelens toe gecontroleerd worden aangezien elke fout terug te zien is in het uiteindelijke resultaat.

Vervolgens moet de tekening opgeslagen worden in een vectorbestand, het liefst een DFX-bestand.

 

De portaalfrees vraagt om meer ingewikkelde tekeningen dan de laser. Als er verschillende bewerkingen nodig zijn, moet de tekening bijvoorbeeld uit verschillende lagen bestaan. Ook moet voor specifieke bewerkingen de lijnen van de tekeningen volledig gesloten zijn, anders kan er bijvoorbeeld geen omtrek bepaald worden

Voor ondersteuning op het gebied van digitalisering vragen wij een tarief van                             45,-- per uur.*

Stap 3: de engineering

In deze stap wordt de tekening omgezet in verschillende opdrachten voor de machine.

Om van een digitale tekening naar de digitale machine-instructie te komen, wordt de tekening ingeladen in een CAM-programma. Dit staat voor Computer Aided Manufacturing, wat inhoudt dat hiermee de machine-code wordt geschreven, specifiek voor één van onze freesmachines.

 

Met elke laag in de tekeningen kan een verschillende opdracht gegeven worden. Ook is de volgorde van bewerkingen van belang.  Voor de laser wordt bepaald met hoeveel energie en met welke snelheid de laser over het materiaal gaat.

Voor de freesmachine wordt bepaald welke frees, de toolset, gebruikt wordt. Ook bepalen we hoe diep de frees per run gaat, de frees op de lijn freest (on-set) of juist naast de lijn freest (binnen of buiten de omtrek). Ook kan dan aangegeven worden of er een holte (pocket) gemaakt moet worden.

 

Als de tekeningen zijn omgezet in opdrachten voor de machine wordt er nog een laatste controle uitgevoerd. Worden de toolpaths gecheckt en in de juiste volgorde gezet.

Voor ondersteuning op het gebied van engineering vragen wij een tarief van                             45,-- per uur.*

Stap 4: de productie

Het programma wordt in de computer van de machine geladen en er volgt nog een laatste check. Vervolgens doet de machine het werk. Afhankelijk van de bewerking moeten frezen verwisseld worden en moet het materiaal worden omgedraaid.

Het gebruik van de lasermachine kost 27,-- per uur, jijzelf bent dan wel als machineoperator bij de laser aanwezig.*

Het gebruik van de freesmachine kost 45,-- per uur, jezelf bent dan wel als                                   machineoperator bij de laser aanwezig bent.*

Natuurlijk krijg je vooraf instructie en zijn wij gedurende productie aanwezig                               om je te helpen waar nodig. Hiervoor vragen wij een tarief van 45,-- per uur.*

Stap 5: de nabewerking (post-productie)

Wellicht zijn er na dat de machines hun werk hebben gedaan nog enkele afwerkingen nodig, zoals de kanten schuren en het schoonmaken van het laserwerk.

Op afspraak kan gebruik gemaakt worden van onze werkplaats om het werkstukken na te bewerken. Hiervoor vragen wij een tarief van 10,-- per uur.* Je kan dan gebruik maken van ons handgereedschap. Natuurlijk kunnen wij je ondersteunen en helpen bij deze werkzaamheden. Ook hiervoor vragen wij een tarief van 45,-- per uur.* Voor het gebruik van het stationaire machinepark heb je altijd onze hulp nodig.

 

Ook worden de materialen en verbruiksmaterialen zoals schuurpapier, olie en frezen in rekening gebracht. 

* Alle prijzen zijn exclusief 21% btw.